Nylig bestemte den kanadiske regjeringen at lisenser til 15 oppdrettsanlegg i et spesielt område ikke ville bli fornyet, for å beskytte villaksen. 1. april kom fiskeriministeren på besøk for å lære mer om Marine Donut, vårt lukkede oppdrettsanlegg.
Vi var så heldige å få møte den kanadiske fiskeriministeren Joyce Murray under vårt besøk i Ottawa i midten av mars. og denne helgen besøkte hun oss i Bamble. Ministeren ønsket en omvisning på Marine Donut, og ble imponert over det hun så:
– Jeg var henrykt over å kunne komme hit og se utviklingen av Bluegreen-konseptet. Laks utgjør en viktig industri i British Columbia på vestkysten av Canada og vi er i en overgang på vei bort fra tradisjonelle åpne merder. Jeg er veldig glad for å se utviklingen til denne alternative løsningen som har potensialet, sier Murray.
Nylig bestemte den kanadiske regjeringen nemlig at lisenser til 15 oppdrettsanlegg i et spesielt område ikke ville bli fornyet. Årsaken skal være å beskytte villaksen. Med lukkede oppdrettsanlegg som Marine Donut unngår man rømming og lakselus, og slammet blir samlet opp. I tillegg går kostnadene til fôr og medisiner går ned, mens fiskehelsen og fiskekvaliteten går opp. Dette gjør anlegget bærekraftig både for miljøet og bedriftsøkonomien.
– Mitt inntrykk er at dette er forretningsfolk som virkelig forstår hvor viktig det er å beskytte miljøet, og at det er mulig å gjøre dette, og å drive med lakseoppdrett. Jeg er veldig glad for å se det, sier fiskeriministeren, og fortsetter:
– Det virker absolutt som en mulighet først og fremst for British Columbia, men selvsagt også for østkysten vil det kunne være interessant.
Administrerende direktør i Bluegreen, Nils-Johan Tufte, bekrefter at det er flere års arbeid som ligger bak fiskeriministerens besøk.
– Vi har i flere år jobbet mot det kanadiske markedet. Vi har vært med å gi innspill til å utarbeide lisens-regimet og nye regelverk der borte. De er opptatt av teknologi i forhold til lukkede oppdrettsanlegg. Der har jo Norge kommet ganske langt, og vi har vært med på mye av det som har skjedd i Norge, forklarer Tufte, og er svært fornøyd med besøket:
– Jeg synes at det var veldig vellykket. De var veldig interessert, stilte mange spørsmål og hadde gode innspill. De gav mange signaler om at dette er noe som de også ønsker seg også i Canada, sier han.