12. juni ble havbruksmeldingen vedtatt i Stortinget. For oss i Bluegreen er det særlig én del av vedtaket som vi merker oss: Insentivordning for å ta i bruk lukket teknologi i rød sone er endelig en realitet.
Det betyr at oppdrettere i røde soner – altså områder med høyt lusepress – kan gjenopprette tidligere nedtrukket produksjonskapasitet, så lenge de bruker teknologi som hindrer utslipp av lakselus. For oss som utvikler og bygger lukkede anlegg, er dette en etterlengtet milepæl.
– Dette er et gjennombrudd for næringen. Endelig får vi en ordning som belønner lavere miljøavtrykk, og som gir kundene våre både trygghet og insentiv til å ta i bruk ny og mer kostbar teknologi, sier Nils-Johan Tufte, CEO i Bluegreen, og legger til: – Vi håper den positive utviklingen fortsetter, med sterkere virkemidler også til de deler av landet som er utenfor rød sone.
Vi i Bluegreen har utviklet og levert lukkede oppdrettsanlegg helt siden oppstarten i 2020. Teknologien har modnet raskt, og fullskalatester viser svært gode resultater – både teknisk og biologisk. Samtidig har vi lenge etterlyst virkemidler som gjør det enklere å ta denne teknologien i bruk i større skala.
Les mer: Kun 0,8 % fiskedødelighet
Vedtaket om en teknologinøytral miljøteknologiordning er derfor et etterlengtet startskudd. Når den trer i kraft høsten 2025, gir det oppdrettere mulighet til å bruke tidligere inndratt kapasitet – forutsatt at de benytter anlegg som ikke slipper ut lakselus. Med andre ord: Når tradisjonelle merder må stå tomme på grunn av lusepåslag, kan produksjonen gjenopptas i lukkede, utslippsfrie systemer uten å betale for nye konsesjoner.
Det åpner døren for en ny æra i havbruk – og vi i Bluegreen står klare til å levere løsningene.
– Dette er startskuddet vi har ventet på. Det gir forutsigbarhet for videre utvikling og industrialisering, og det gjør at flere tør å satse allerede i 2025 – ikke om fem år, sier Geir Andresen, kommersiell direktør i Bluegreen.
Bluegreens egenutviklede Marine Donut er et lukket, flytende oppdrettsanlegg laget i solid og resirkulerbar termoplast. Første fullskalatest ble gjennomført i 2024, med lav dødelighet, god logistikk, ingen luseutfordring og høy tilvekst. Nå pågår andre produksjonssyklus – med 185.000 laks i anlegget på 22.000 m³.
Parallelt bygger vi flere FishGlobe-anlegg på oppdrag fra FishGlobe Technologies – inkludert en gigant på hele 30.000 m³.
Les mer: Bygge tre Fishglobes - samtidig
Vedtaket i Stortinget bekrefter at det nytter å jobbe målrettet for et mer bærekraftig havbruk.
– Nå er det bare å brette opp ermene og levere. Vi i Bluegreen er klare, sier Tufte.