Bluegreen
EN
BLUEGREEN GROUP | 31.05.2023

Landbasert oppdrettsanlegg for Fortum: – Ferdig med rør i grunn

Gammelkroppa Lax, som eies av Fortum, har siden 1980-tallet produsert kultiveringsfisk for Vänern. Omtrent 175 000 smolt settes ut årlig. Nå bygges et nytt, klimatilpasset anlegg.

– Når man bygger ut kraftverk fører det til utfordringer på laks og ørret som lever i elver og bekker, forklarer Rune Dorholt, prosjektleder i Bluegreen. – Derfor oppretter kraftprodusentene kultiveringsanlegg for å produsere fisk til utsetting i elver og vann. På den måten sørger de for å opprettholde bestanden.

Sterner skal levere det nye anlegget som består av totalt 34 fiskekar på henholdsvis seks og åtte meter i diameter. Disse fordeler seg på to RAS-anlegg: en påvekstavdeling og en avdeling for stamfiskanlegg.

Gått etter planen

Bluegreen har blitt engasjert for å levere røropplegget, et arbeid som vi startet opp i februar. Thomas Goberg og Ståle Finnmark, to av våre plastmekanikere, har vært et effektivt og dyktig tospann ute i felt.

– Det er selvfølgelig visse utfordringer forbundet med å legge rør i grunn midtvinter her i Skandinavia, sier Ståle. – Men på dette prosjektet ble taket på råbygget satt opp tidlig, noe som gjorde at vi slapp å måke snø. Det var en stor fordel og lettet arbeidet vårt betydelig!

Prosjektet har gått helt etter planen, og nå er røropplegget ferdigstilt. Neste skritt er oppfylling og støping av gulv og vegger til RAS-anlegget.

Reising gir variasjon og fleksibilitet

Nå venter nye utfordringer for Thomas og Ståle, som ser tilbake på en fin vinter og vår i Filipstad:

– Bluegreen pleier å leie hus i nærheten av lokasjonen, slik at vi slipper å bo på brakke eller hotell. På jobben i Gammelkroppa bodde vi i et sommerhus i Filipstad. Det var koselig, sier Thomas, som liker å jobbe “ute” på prosjekt:

– Jeg trives godt med reisingen. Vi får stadig oppleve nye steder, og arbeidet blir veldig variert. I tillegg er turnusen fin - 4 dager på, og 3 dager fri. Det passer meg og mitt familieliv godt.

Rune Dorholt

Prosjektleder / BIM ingeniør

Email E-post

Phone 40 55 44 05