I sommer ble andre produksjonssyklus i Marine Donut avsluttet. Prosjektet har levert solide resultater – både biologisk og operasjonelt, og markerer en viktig milepæl for teknologien.
Den første prototypen av Marine Donut med tilhørende utviklingskonsesjon eies av SalMar. Bluegreen er teknologileverandør og ansvarlig for design og bygging av anlegget, mens SalMar har ledet driften og gjennomføringen av testprogrammet.
– Vi er svært takknemlige for den tilliten SalMar har vist oss ved å ta i bruk teknologien, og for det tette samarbeidet gjennom hele prosjektet. Det har vært avgjørende for at vi har kommet så langt, sier Nils-Johan Tufte, CEO i Bluegreen.
Siste fase i testprogrammet ble gjennomført søndag 7. juli, da nesten 1000 tonn laks ble levert fra anlegget. Tømmingen ble gjennomført på 12 timer og beskrives som trygg, effektiv og skånsom – etter risikoreduserende tiltak gjennomført i nært samarbeid med SalMar.
– Fisken ble levert i god form, og det er tydelig at Marine Donut gir et godt produksjonsmiljø med høy fiskevelferd og lav stressbelastning, sier Tufte.
Tømmingen markerer slutten på andre fullskalatest, og Marine Donut har nå vært gjennom hele måleprogrammet i utviklingstillatelsen. Arbeidet med søknad om konvertering av konsesjonen er dermed i gang.
– Dette er en milepæl for prosjektet, og en bekreftelse på at teknologien fungerer i praksis. Nå har vi det vi trenger for å gå videre med industrialiseringen av Marine Donut, sier Geir Andresen, kommersiell direktør i Bluegreen.
I forkant av tømmingen ble det gjennomført tekniske tiltak for å redusere belastningen på konstruksjonen. Disse ble utviklet og gjennomført i samarbeid med SalMar, og har bidratt til en trygg og vellykket avslutning på produksjonssyklusen.
– Vi har lært mye underveis, og brukt erfaringene til å forbedre den kommersielle versjon av teknologien. Marine Donut 2.0 har fått strukturelle oppgraderinger, sier Andresen og legger til at det ikke har vært behov for å gjøre endringer med tanke på biologien - det fungerer allerede optimalt.
Gjennom hele produksjonen har Marine Donut levert svært gode biologiske resultater – med lav dødelighet, høy appetitt og god tilvekst. Også logistikk og daglig drift har fungert godt.
– Dette prosjektet viser hva som er mulig når man kombinerer teknologisk innovasjon med erfaring og gjennomføringsevne fra en aktør som SalMar. Vi er stolte av samarbeidet og glade for å være med på å utvikle løsninger for fremtidens havbruk, og gleder oss til å ta fatt på videre kommersialisering av Marine Donut, avslutter Tufte.