Bluegreen
EN
BLUEGREEN GROUP | 23.03.2023

Marine Donut – bør unndras grunnrenteskatt?

Det mener i hvert fall Norsk Industri, som var på omvisning på "Donut'en" med en delegasjon fra Oslo.

Knut E. Sunde, direktør Norsk Industri og Nils Johan Tufte, adm.dir Bluegreen

Det innovative lukkede oppdrettsanlegget i sjø nærmer seg ferdigstilling. Nylig kunne vi feire at “smultringen” var komplett – med et kranselag, som seg hør og bør. Vi håper og tror at strukturen som nå kan smykke seg med tittelen “Verdens største konstruksjon i termoplast”, kan også være svaret på oppdrettsnæringens utfordringer knyttet til lakselus, rømming og negativ påvirkning på ytre miljø. 

Les mer: Marine Donut

– Miljøfordelene er åpenbare. Men vi mener at med tanke på dødelighet, svinn, fôrfaktor og alt som hører til produksjonskostnader, så vil det også bli et greit regnestykke. Og det er viktig dersom lukket oppdrett skal lykkes i stor skala, sier Nils Johan Tufte, adm.dir i Bluegreen. 

Bør unntas grunnrenteskatt

Mandag ettermiddag kom en delegasjon med Norsk Industri i spissen til Bamble for en omvisning på Marine Donut. Knut E. Sunde, direktør bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, ble imponert over det han så. 

– Det vi har sett i dag bekrefter at lukkede oppdrettsanlegg er fullt mulig å lage og at kundene etterspør det. Men det er dyrt og derfor må vi stimulere dette skatteveien. Vi mener at lukkede anlegg, som ikke har lus eller rømning, bør unntas grunnrenteskatt slik at vi får fart på produksjonen. Det vil være til samfunnets beste, og egentlig også til bransjens beste, sier Sunde, før han avslutter:

– Jeg er ufattelig imponert! Dette er norsklaget fra A til Å, og det er bærekraftig herfra til månen. Dette kommer vi til å være stolt av. Om 10 år kommer vi til å si: hvorfor gjorde vi det ikke før??

Tufte er enig:

– Jeg tror timingen er moden. Det har lenge vært snakk om at det politiske skal legge til rette for rammevilkår, og det forventer vi skjer nå.

Se innslag fra NRK (gå til 5:50).

Nils-Johan Tufte

Partner / CEO

Email E-post

Phone 48 30 48 35