Nå har SalMar full drift på Marine Donut, med 200.000 laks i anlegget. Vi tok en prat med prosjektansvarlig i Bluegreen, Geir Andresen, for å høre om erfaringene så langt.
Det er en sommerbrun og blid Geir Andresen som møter oss, så det er tydelig at han ikke har vært travelt opptatt med Marine Donut i sommerferien.
– Det har gått helt strålende med Marine Donut i sommer, sier Andresen fornøyd. – Anlegget har levert på alle fiskehelseparametre!
Det har vært minimal fiskedødelighet.
Fisken trives godt. Det ser vi ved at den fordeler seg fint i hele vannvolumet og spiser godt.
Det er ingen lusepåslag.
Fôringssystemet fungerer bra.
Vi har hatt korte perioder med noe lavere vanntemperatur i anlegget enn forventet, og da reduseres fiskens aktivitet noe.
– Det er et kjent problem. Vi tar opp vann fra 40 meters dybde. Da holder det en jevn temperatur på rundt 8 grader C året rundt, forklarer Andresen. – I motsetning til åpne merder, som har varmere vanntemperaturer på sommeren og kaldere på vinteren. Fisken i Marine Donut vil dermed ha en jevn tilvekst hele året.
Les mer: Flytende lukket oppdrett løser næringens utfordringer
Nå er fokuset på å få driftserfaring og optimalisere alle parametrene.
– Nå som vi har full drift, har vi sett behov for å tune løsningen for slamoppsamling og dødfiskhåndtering. Vi jobber også med å optimalisere strømningsbildet, nå som vi kan gjøre reelle tester med fisk i anlegget, fremfor kun simuleringer i et dataprogram. Det er veldig lærerikt.
Marine Donut er godkjent for 1100 MBT. Når vi nærmer oss dette, vil det gjennomføres en ny test med uttak av ca 25.000 fisk. Resterende vil stå i anlegget til de når slaktevekt på 5,5 kg. trolig i oktober.
– Man regner 90 dager på tilvekst fra 2,5 til 5,5 kg, sier Andresen. – Siden dette er første batch i Marine Donut vet vi jo ikke ennå om det går fortere eller ikke i et kontrollert miljø. Det blir veldig spennende.