Bluegreen
EN
BLUEGREEN GROUP | 25.10.2023

Sjøledning i Bjørvika

Etter rundt fire års byggetid er Clemenskvartalet i Bjørvika i Oslo ferdigstilt, og beboerne har flyttet inn i sine leiligheter. Bluegreen har levert rørleggerarbeider i sjø i forbindelse med energisentralen som tilfører kjøling og varme til kvartalet.

Clemenskvartalet ligger midt mellom Middelalderparken, Gamlebyen, Ekeberg og fjorden.

Bak utbyggingen står Oslo S Utvikling (OSU) som tidligere har bygget ut store deler av Bjørvika, inkludert Barcode-rekken, og Hav Eiendom. 

En fargeklatt i Bjørvika

Clemenskvartalet består av en hel kvartalsutbygging, som samlet er på nesten 40.000 kvadratmeter. Prosjektet omfatter blant annet 269 leiligheter, næringslokaler i første etasje, samt i deler av en av de to underjordiske etasjene.

Mens Bjørvika tidligere har fått kritikk for å være fargeløs, er Clemenskvartalet en real fargeklatt. Utbyggeren og arkitektene i MAD Arkitekter har hentet inspirasjon fra Gamlebyen, Torshov og Majorstua, og har brukt materialer som rosa fiberbetong, relieffer, rød, grå og brun tegl, to grønnfarger, lys naturstein, glass, lakkert metallfasade i en gul fargetone med riller utenpå, og kledning med kobberuttrykk.

Ny energisentral med varmegjenvinning

Miljø står høyt i fokus hos utbyggerne og prosjektet er sertifisert som BREEAM NOR Very Good. Et tiltak har vært å etablere en ny kostnadseffektiv og miljøvennlig kjøleløsning med størst mulig grad av varmegjenvinning. Prosjektet har blitt støttet av ENOVA og utforsket tre innovative grep: 

  1. Høytemperatur-leveranse fra varmepumpe til fjernvarmenett og utnyttelse av samme installasjon til fjernkjøling. 

  2. Etablering av doble sjøvannsledninger. 

  3. Avansert styring av energisentral og energisystem ved bruk av maskinlæring og Model Predictive Controller (MPC)

Hensikten med de doble sjøvannsledninger er å unngå groing og andre driftsutfordringer.

– Bluegreen har levert rørarbeider i sjø i forbindelse med inntak og utslipp, samt tilhørende installasjon av rør og rørdeler på kald side av varmevekslere. Rørdimensjoner er for det meste D315mm, forklarer prosjektingeniør Bård Bergan. 

Les mer om prosjektet i Byggindustrien

Bilder er hentet fra bygg.no

Bård Bergan

Kalkulatør / Prosjektingeniør

Email E-post

Phone 48 04 66 07