Bluegreen
EN
BLUEGREEN GROUP | 31.05.2023

Sjøledninger til karbonfangstanlegg

Karbonfangstanlegget til Heidelberg Materials (tidligere Norcem) i Brevik går stadig fremover. Vi har blitt engasjert for å levere non-metallic piping og sjøledninger. I forrige uke ble sjøledningene montert.

Beboere i Breviksområdet ble vitne til en lang sjøtransport da 750 meters rør ble fraktet fra vårt plastverksted i Røra ut til Norcem i Brevik.

– Det er en 750 meter lang sjøledning som går fra kaia og ut til 90 meters dyp i Eidangerfjorden. Denne skal frakte sjøvann for kjøling av karbonfangsanlegget, forklarer Erik Klepp, prosjektleder i Bluegreen. – Karbonfangstprosessen går ut på at varm CO2-gass kjøles ned til flytende form, slik at den kan fraktes i skip og lagres i sjøbunnen. Det naturlig kalde sjøvannet er en viktig del av denne prosessen.

– Motsatt vei skal vi legge en 270 meters utslippsledning ned til 40 meters dyp. Den skal installeres med en diffuser på 45 meter som sprer det varme vannet.

Spesialtilpassede betongmadrasser

For å sikre at sjøledningen ligger stabilt på bunn av fjorden, har vi brukt en kombinasjon av lodd og betongmadrasser:

– Innerst ved Norcem er det veldig trangt og mye aktivitet i sjøbassenget. For å slippe bruk av lodd, som er mer plasskrevende, har vi forbelastet de første 110 meterne av sjøledningen med spesialtilpassede betongmadrasser.

Oppdraget ble utført i samarbeid med Dykkerteknikk AS og den lokale taubåt selskapet Trond Kittilsen.

Erik Klepp

Kalkulatør / Prosjektingeniør

Email E-post

Phone 40408291