Bluegreen
EN
BLUEGREEN GROUP | 3.08.2022

SkatteFUNN-prosjekt: “Fusion revolution”

Plastsveising innebærer ofte tungt manuelt arbeid. For å spare armer og skuldre, samt sikre god dokumentasjon av sveisekvalitet, utvikler vi en selvgående sveiseautomat.

Mange sveisejobber krever bruk av håndholdte sveisemaskiner. Selv om vi bruker ekstrudere fra Leister, som har høyt fokus på ergonomi og HMS, kan vi ikke komme unna at det er tungt manuelt arbeid. Med en vekt på rundt 12 kg blir selv den mest veltrente sveiseren sliten i armer og skuldre etter en lang dag. 

– Vi tenkte at det må jo finnes en smartere måte å gjøre dette på, sier Rune Dorholt, prosjektleder i Bluegreen. – For eksempel når vi liner fiskekar med rette sveiser i opp til 6 meters høyde. Her ville en automatisk løsning spare både tid og skuldre. 

Thomas Sudbø Meinstad, formann plastmekaniker i Bluegreen, satt i gang med utvikling og testing av en automatisk løsning. 

– Vi monterte en motor med hjul på en håndholdt sveisemaskin, og en skinne som sveisemaskinen kryper langs. Vi styrer den med fjernkontroll og passer på at den presser rett moment inn i sveisen til enhver tid, forklarer Thomas. – Vi har også utviklet en løsning for automatisk loggføring av kvaliteten.

Reto Britschigi, produktsjef hos Leister, er imponert over nyvinningen:

– Bluegreen lager noen av verdens største PE-konstruksjoner. De stiller store krav til maskinene de bruker og pusher utviklingen videre. For Leister, som en verktøyleverandør, er det inspirerende og viktig å være tett på og forstå våre kunders behov. På den måten kan våre ingeniører skape stadig bedre produkter.

Rune Dorholt er godt fornøyd med sveiseautomaten:

– Vi bruker den allerede til lining av fiskekar samt bygging av store lukkede oppdrettskonstruksjoner. Ikke bare er det bra for HMS, men sveisene holder også skikkelig høy kvalitet. Og vi slipper etterarbeidet med å slipe skjøtene som oppstår når plastsveiseren må starte og stoppe for å bytte posisjon. Sveiseautomaten sveiser med jevnt trykk meter etter meter. Vi kan logge og dokumentere sveisekvaliteten på en måte som tidligere ikke har vært mulig. 

Sveiseautomaten er godt egnet på alle slags store termoplastkonstruksjoner. Neste skritt er å utvikle en løsning for “cruisekontroll”. Innovasjonsprosjektet har blitt tildelt SkatteFUNN.

Rune Dorholt

Prosjektleder / BIM ingeniør

Email E-post

Phone 40 55 44 05