Bluegreen
EN
BLUEGREEN GROUP | 29.11.2023

Marine Donut: Godkjent produktsertifikat. Neste skritt fiskeinnsett

I helgen kom gladmeldingen: Aquastructures har gitt Marine Donut “approved-stemplet” og anlegget er nå godkjent for 1100 tonn MBT fisk.

Geir Andresen, partner i Bluegreen, har vært prosjektleder for byggingen av Marine Donut og har tilbrakt mye tid i Molde denne høsten.

– Sertifiseringsprosessen har tatt noe lengre tid enn vi håpet, men det er også en helt ny versjon av NYTEK forskriften som har ligget til grunn. Og så er vi også kroniske optimister – til tross for at vi driver med nybrottsarbeid. Marine Donut er et svært innovativt anlegg, helt ulikt noe annet som er blitt bygd før, og vi har sånn sett stor forståelse for at Aquastructures ønsket å gjøre svært grundige undersøkelser, sier Andresen.

Marine Donut er verdens desidert største polyetylen konstruksjon, og ingen har gjort dette før.

Les mer: Marine Donut

Grundige undersøkelser og praktiske tester

Henrik Thorstensen har hatt vært sentral i engineeringen av Marine Donut og hatt en travel høst med dialog med Aquastructures rundt beregningene.

– Aquastructures har gått gjennom alle forhold og beregninger, og fått gode svar på sine spørsmål, forklarer Thorstensen.

Det har også blitt gjennomført praktiske tester, blant annet en krengeprøve i halvhevet posisjon, som er den posisjonen som benyttes når anlegget tømmes for fisk.

– Dette er den mest krevende posisjonen for konstruksjonen med tanke på fysisk påvirkning, forklarer Henrik, som nylig gikk ut pappaperm. – Nå som sertifiseringen er i boks kan jeg pakke bort pc'en og nyte tiden hjemme til fulle.

Sertifisering gjelder alle fremtidige anlegg også

– Vi var aldri i tvil om at sertifiseringen ville komme, men det er klart vi likevel er både glade og lettet nå som “stemplet” er i boks. – Nå kan vi bygge så mange Marine Donuts som vi bare vil, for sertifiseringen gjelder for alle fremtidige anlegg også.

Da de fleste markeder ikke har egne regler for sertifisering, vil Marine Donut kunne selges internasjonalt med den norske godkjenningen.

Les mer: Godkjenning for å bygge Marine Donut i Newfoundland og Labrador.

Overlevering til SalMar i løpet av uka

Det neste nå er en siste gjennomkjøring og overlevering av anlegget til SalMar.

– Det vil skje i løpet av uka, sier Andresen. – Så er det opp til SalMar når fiskeinnsettet skjer. Iht tilsagnet om utviklingskonsesjoner skal de sette inn laks på ca 2,5 kg, som skal vokse i Marine Donut til de er matfisk på ca 5,5 kg.

Les mer: Konfigurer din Marine Donut

Geir Andresen

Partner / Prosjektleder

Email E-post

Phone 40 85 50 00

Relatert innhold