Bluegreen
EN
Få siste nytt fra Bluegreen rett i innboksen
Meld deg på vårt nyhetsbrev

Sendes ut én gang i måneden

BLUEGREEN GROUP | 20.10.2025

Ny forskrift åpner for Marine Donut i rød sone

Etter flere år med uklare rammer er det nå vedtatt en ny forskrift for lukkede oppdrettsanlegg i sjø. Dette er godt nytt for aktører som ønsker å produsere i rød sone – og for teknologier som Marine Donut, som oppfyller kravene.

Fiskeridirektoratet har nylig publisert ny forskrift som åpner for bruk av nedjustert produksjonskapasitet i lukkede produksjonsenheter – gitt at enheten oppfyller strenge krav til blant annet tetthet, rensegrad, rømmingssikring og dokumentasjon. 

Marine Donut – utviklet og bygget av Bluegreen og testet gjennom utviklingskonsesjon av SalMar – oppfyller disse kravene, og er dermed aktuell som løsning for oppdrettere som ønsker å opprettholde produksjon i røde områder.

Enhet som møter kravene i §15

Marine Donut har:

Dermed møter teknologien kravene i forskriftens §15 – og er trygg, testet og tilgjengelig.

“ Dette er en viktig milepæl for oss. Vi har utviklet Marine Donut nettopp for å svare på kravene i en mer bærekraftig og fremtidsrettet havbruksnæring Nils-Johan Tufte, CEO og partner i Bluegreen

To hovedområder: Rød sone og postsmolt

Marine Donut er særlig aktuell innen to bruksområder:

  1. Produksjon i rød sone: Utnytt nedtrukket volum ved å benytteMarine Donut teknologien

  2. Postsmolt-produksjon: Sikre robust fisk med redusert oppholdstid i sjø ved å benytte Marine Donut til postsmolt-produksjon. 1 million postsmolt kan flyttes fra en Marine Donut over i 5 åpne merder og dette kan gjennomføres 2-3 ganger pr år. 

Dette gir både bedre ressursutnyttelse og reduserte utslipp – samtidig som det gir forutsigbarhet og fleksibilitet i produksjonen.

– I stedet for å redusere produksjonen, kan man flytte den. Det gir et mer effektivt grønt skifte, og gjør at vi kan ta vare på norsk verdiskaping samtidig som miljøpåvirkningen reduseres, sier Tufte.

Marine Donut – trygg, testet og tilgjengelig

Marine Donut har nå gjennomført to hele produksjonssykluser med til sammen nesten 2 000 tonn matfisk – og leverer svært gode resultater:

Teknologien er klar – og vi er i gang med neste fase. Marine Donut 2.0 er allerede utviklet, og oppskalering av produksjonskapasitet i Norge og Canada er i full gang.

La oss ta en prat!

Har du produksjon i rød sone, og er interessert i å høre mer om hvordan Marine Donut fungerer? Send oss en epost, så avtaler vi en prat.

Nils-Johan Tufte

Partner / adm.dir

Email E-post

Phone 48 30 48 35

Relatert innhold