Sveising av prefabrikerte komponenter og store plastkonstruksjoner har lenge vært en kjernekompetanse hos oss. Nå har vi tatt et steg videre og startet egenproduksjon av plastpaneler.
Disse plastpanelene er vårt eget design, utviklet for å redusere både vekt og kostnader, samtidig som vi har forbedret design og kvalitet.
– De nye plastpanelene våre er både sterke, tette, lette og miljøvennlige, sier Ida Nilsen, formann i Bluegreen og leder for panelproduksjonen.
Panelene skal blant annet brukes i byggingen av tre store flytende lukkede oppdrettsanlegg for FishGlobe. De lages av høykvalitets HDPE-plater fra Agru, som freses til ønsket størrelse før de sveises sammen.
– De største panelene er 5 x 14 meter og veier mellom 2 og 3 tonn, legger Nilsen til.
Alle panelene blir grundig trykktestet for å sikre at de er 100 % tette samt oppfyller driftsspesifikasjonene til FishGlobe. Resultatene fra trykktestene blir også brukt for å kontinuerlig forbedre og optimalisere panelene.
Produksjonen går for fullt, og første halvdel av det tekniske dekket til FishGlobes 10K-anlegg (10.000 m³) er allerede ferdigstilt. Arbeidet med den andre halvdelen nærmer seg også ferdigstillelse, før teamet går i gang med produksjonen av det tekniske dekket til 3,5K-anlegget (3.500 m³).
– FishGlobes partner Icon skal stå for den tekniske installasjonen. Derfor har vi prioritert å ferdigstille det tekniske dekket først, slik at de kan begynne sitt arbeid så tidlig som mulig og jobbe parallelt med vår produksjon av fiskevolumet, forklarer Nilsen.
I henhold til prosjektplanen skal både 10K- og 3,5K-anleggene være klare for sjøsetting før sommeren 2025. Så snart panelene til disse anleggene er ferdige, vil vi starte produksjonen av panelene til den enorme 30K-enheten, som har et volum på hele 30.000 m³.
Les mer: Skal bygge tre FishGlobes samtidig
– Panelene til 30K vil bli produsert med samme metode, men krever selvsagt større og betydelig flere paneler, legger Nilsen til.
Produksjonsprosessen har nå kommet godt i gang, med tydelig arbeidsfordeling i produksjonsteamet.
– Vi har satt sammen spesialiserte lag som hver fokuserer på ulike deler av produksjonen. Vi har et “sveiselag” som håndterer sveisingen og et “heftelag” som tar seg av monteringen, og så videre. Denne arbeidsdelingen gir en effektiv produksjonsflyt, forklarer Nilsen.
Hun trekker også frem viktigheten av nye, dyktige medarbeidere. – Vår nyansatte prosjektingeniør Frikk er til stor hjelp, blant annet når jeg trenger tegninger, og Mats og Egidijus, begge med fagbrev i tømring, lærer seg plastfaget raskt. Flerfaglig bakgrunn tilfører også nye perspektiver og hever teamets kompetanse. Jeg er veldig fornøyd, avslutter hun.
Les mer: Nyansatt prosjektingeniør trigget av lite firma i sterk vekst