Bluegreen
EN
BLUEGREEN GROUP | 3.06.2024

Vellykket prøveinnsett og tømming av laks i Marine Donut

SalMar har gjennomført et vellykket prøveinnsett og tømming av laks i den innovative Marine Donut, og sikrer fiskevelferd med effektiv teknologi.

Fiskevelferd er av største betydning for SalMar. Når de skal ta i bruk helt ny teknologi, er det derfor viktig å gjennomføre et prøveinnsett og -uttak på et mindre antall fisk.

Prøveinnsettet bestod av 15.000 laks på 2,5 kg. Disse ble satt inn i Marine Donut i begynnelsen av mai.

– Innsettet var svært vellykket, forteller Geir Andresen, prosjektansvarlig og partner i Bluegreen. – Fisken oppførte seg rolig og fordelte seg fint i anlegget. Etter to uker er det observert kun 7 døde fisk.

Les mer: Nå svømmer det fisk i Marine Donut

Kan styre alle parametre fra kontrollrommet

Marine Donut er spekket med høyteknologisk sensorikk som gjør det mulig å følge med på hver eneste parameter for fisken. Alt styres fra kontrollrommet ombord på Donuten – eller hvor som helst fra land.

“ Oppdretteren kan følge med på og justere strømningshastighet, fôrmengden, oksygennivået. De har full kontroll over samtlige parametre som påvirker laksen! Geir Andresen, prosjektansvarlig Bluegreen

Vellykket prøveuttak

To uker senere var det tid for prøveuttak av laksen. Også denne operasjonen var vellykket.

– Når Marine Donut skal tømmes for fisk, starter vi med å heve anlegget med ca. 20 % før brønnbåten kobles til, deretter tiltes det med 4 grader, forklarer Andresen. – Dette sikrer at vannstrømmen opprettholdes både inn og ut av anlegget. Deretter reduseres vannvolumet gradvis for å opprettholde optimale forhold for laksen så lenge som mulig.

– Dette minimerer stress og gir bedre fiskevelferd, samtidig som metoden er meget skånsom og effektiv.

Klar for neste steg: 200.000 matfisk

Med et vellykket prøveinnsett og -uttak, er SalMar trygge på å gå videre i måleprogrammet og utnytte Marine Donut sin fulle kapasitet:

– Marine Donut er godkjent for 1100 tonn MBT, noe som tilsvarer 200.000 matfisk - opp til 5,5 kg. Nå planlegges det mot nytt, fullt innsett i løpet av sommeren, sier Andresen.

Geir Andresen

Partner / Prosjektleder

Email E-post

Phone 40 85 50 00

Relatert innhold